LOLLY LEE – LOLLY LEE

Artiest info
Website
facebook
Label: Admiral Bean Records
Info: Hemifran

Lolly Lee is een Amerikaanse multi-instrumentaliste en zangeres-songschrijfster uit Birmingham, Alabama, een stad met zo’n 200.000 inwoners. In de jaren ’80 had Lolly Lee al deel uitgemaakt van enkele rockgroepen zoals ‘The Mortals’ waar ze de leadzangeres was en ‘Split The Dark’ waar ze ritmegitaar speelde en zangeres was naast de frontman van de band.

Op haar 63e na het plotse overlijden van haar echtgenoot Jeff Stern in 2023 stort ze zich momenteel nog eens volledig op de ontwikkeling van een muzikale carrière na een leven lang haar taken als echtgenote en moeder van 4 kinderen te hebben opgenomen. De muzikale microbe is echter nooit weggeweest in haar leven en ze is gedurende al die jaren liedjes blijven schrijven. Aangemoedigd door haar kinderen heeft ze nu elf van die composities samengebracht op haar officiële debuutalbum dat gewoonweg “Lolly Lee” als titel heeft gekregen en de realisatie van haar grote muzikale droom is geworden.

Zelf speelt zij op akoestische en elektrische gitaar en ook een beetje op mandoline, maar de echte mulit-instrumentalist bij de opname van deze plaat is Anthony Crawford die in de studio alle andere instrumenten heeft ingespeeld met gitaren, mandoline, lap steel, viool, orgel, basgitaar en drums. Hij is misschien wel gekend bij muzieknerds als gitarist bij Neil Young, als frontman van de groep ‘Sugarcane Jane’ of als producer wat hij ook voor dit album van Lolly Lee heeft gedaan. Zijn echtgenote Savana Lee is de enige die ook nog heeft meegewerkt aan deze plaat in de rol van backing vocaliste en ontwerpster van de cd-hoes.

Dan gaan we het nog even hebben over de nummers op het album zelf. Er straalt veel energie uit de meeste tracks, te beginnen met de albumopener “Satellite”, het nummer “Ave Maria Grotto” en de song “Great Crusade” die als eerste single uit het album werd gereleased en op de eerste video te horen is. Dat zijn enkele vlotte rocksongs, maar we krijgen voornamelijk rustigere liedjes aangeboden met wat invloeden uit de country- en Americana-muziekstijl. Dan vermelden we de nummers “Fortuna’s Ink”, “Sweet Alabama Home”, “Used To Live Here”, ”Happy Now”, countryrocker “Some Kind Of Wonderful”, mandolinetrack “Whisper”, albumafsluiter “Shot At The Devil” en “Free State Of Winston” dat Lolly Lee live zingt op de tweede video bij deze recensie.

Ons enige puntje van kritiek op deze plaat is dat ze ondanks de aanwezigheid van elf songs in totaal toch amper 34 minuten muziek aflevert. Maar Lolly Lee bewijst in die korte tijd wel dat ze over het talent beschikt om knappe rocksongs te schrijven en deze dan ook dynamisch in te zingen met de vakkundige hulp van Anthony Crawford.

(valsam)
“At the age of 63, Alabama-based musician Lolly Lee finally decided to record eleven of the compositions that she has created during her life as wife and mother. On her self-titled debut record, she presents dynamic rock songs with subtle influences from country and Americana music. All instrumentation for the songs was provided by multi-instrumentalist Anthony Crawford who also took the role as producer of this highly professional recorded album.“ – www.rootstime.be